Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

A gyulai húsipar és a Gyulai Kolbász története lassan másfél évszázados múltra tekint vissza. A török uralom után Gyula városa Harruckern bárónak köszönhetően ismét vásárjogot szerzett. A tizennyolcadik, tizenkilencedik századra a gyulai vásár közép-európai hírnévre tett szert. A vásárok mellett a feldolgozóipar is jelentősen fejlődött ebben az időszakban. (I.függelék A Gyulai kolbász története c. könyv). A Gyulai kolbász kezdetektől fogva hentes-, illetve gyári termékként jelent meg.


Az 1900-as évek elején ifj. Balogh József házi gazdaságából kikerült készítményeit már Európa-szerte ismerik, a Gyulai hentesáruk kaphatóak Párizstól - Rómáig. 1910-ben hivatalosan is kitüntetett termékké vált, a Brüsszeli Világkiállításon aranyérmet nyert. Számos hentesmester, köztük Szabó József, Balogh József leszármazottja, Puczkó, illetve a Nagy család, Badura József, Gyepes János gyártotta Gyulán a kolbászt és vitte hírét a gyulai ínyességnek.


Balog József műhelyében dolgozott Stéberl András is, aki nagyüzemi tapasztalatokkal a tarsolyában költözött Gyulára és ismerte fel a térségben és a hentesmesterségben rejlő erőt. Jó tanácsadói és bátor üzletpolitikája meghozta a következő elismerést. A Brüsszeli Világkiállításon (1935) Aranydiplomát kapott a „kis páros Gyulai kolbász” készítményéért és megteremtette a Gyulai kolbász és egyéb szárazkolbászok „ipari” üzemszerű gyártását. A Gyulai kolbász gyártása ma is eredeti helyszínén történik, hagyományos technológiák alkalmazásával, igazi bükkfával, igazi füstön füstölik, igazi érlelőben szárítják azt.


A hagyománytisztelet és a tradíciók megőrzése több díjjal jutalmazta a Gyulait, 2010. újabb fordulópontot jelentett, az Európai Bizottság Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) védjegyhasználatát engedélyezte a gyulai kolbász számára.

Ennek eredményekét a Hungarikum Bizottság a „magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény erejénél fogva a Magyar Értéktárban nyilvántartott nemzeti értékek” között szerepel a gyulai kolbász.

A Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász (a továbbiakban: Gyulai kolbász) a magyar nagyfehér hússertés fajta mangalica és magyar lapály fajtákkal keresztezett, valamint a hampshire, duroc és pietrain fajták és hibridjeik legalább 135 kg-ra hizlalt egyedeinek feldarabolt húsából és kemény szalonnájából készül. A gyártáshoz szükséges sertéshús megfelelő húsminőségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely igen alapos íneltávolítást tesz lehetővé a sertés szinte összes húsrészét érintı húsfeldolgozás során.


A Gyulai kolbász legalább 15% (m/m) kötőszövetmentes fehérje-tartalmú, 4-6 mm-es nagyságra aprított sertéshús- és kemény szalonna-szemcsékből álló, sertés vékonybélbe pározva (vagy szeletelésre gyártás esetén vízgőzáteresztő műbélbe) töltött; sóval, csemege és csípős paprikaőrleménnyel, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel ízesített, alapvetően bükkfával füstölt, szárítással érlelt-tartósított húskészítmény.


Átmérője 26-40 mm, 18-26 cm-es hosszúságra pározott vagy szeletelt. Burkolata tiszta, sérüléstől mentes, nem penészes, kissé göbös, dudoros felületű, színe vörösesbarna, áttetszenek rajta a szalonnaszemcsék. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető. A metszéslapon húspépbe ágyazott, 4-6 mm nagyságú hús és szalonnaszemcsék láthatók egyenletes elosztásban. Kellemesen füstölt, fűszeres illatú; harmonikus ízét, aromáját a felhasznált fűszerek harmóniája adja.

A Gyulahús Kft az elmúlt években többször megkapta az egyik legmagasabb hazai szakmai elismerést, a Magyar Termék Nagydíjat az alábbi termékekre:

  • Gyulai kolbász (2001)
  • Mangalica termékcsalád (2003)
  • Gyulai Májas (2010)
  • Pokol Szalámi (2011)
  • Mályvádi sonka
  • (2011) Gyulai Kispáros (2013)
  • Gyulai-Royal Szarvas termékcsalád (2014)
  • Gyulai Szalámi és a Kézműves termékcsalád – vékony és vastagkolbász (2015)

Szintén 2015-ben a Gyulahús Kft. megkapta a Magyar Termék Nagydíj Gazdaságért Nívódíjat. A Gyulai márka elnyerte mind a MagyarBrands, a SuperBrands és a Business Superbrands címet is.

gyulahus szalagos k

elizabethlogo

gyulai onkormanyzat

romisfilm logo

A rendezvény támogatója

dekaunion

Sódar

Sonka a disznó mellső lábából, füstölt lapocka, oldalas.

A német Schulter (‘váll, lapocka’) középnémet scholder változatának átvétele.

Friss hírek

A több éve méltán népszerű és közkedvelt Gyulai Kolbász és Sódarmustra árusok jelentkezését várja! Ne hagyja ki az idei év első nagyszabású gasztronómiai rendezvényét és jelentkezzen most!

Bejelentkezés és további információ: 20/33 77 130.

Az árusok számára korlátozott számban tudunk faházat, vagy sátrat biztosítani. Saját sátornak és lakókocsinak is biztosítjuk a helyet.

Jelentkezési lapok itt.

Sajtó

Kedves Partnereink!

A VIII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustrára 2018.03.2-ig várjuk a szerkesztőségek jelentkezését.

Amennyiben szeretne részt venni az idei fesztiválon, úgy kérjük, küldjön egy rövid bemutatkozást a médiádról, a szerkesztőség elérhetőségéről, kijelölt kapcsolattartó elérhetőségeiről, az idei Gyulai Kolbász- és Sódarmustráról Önöknél eddig megjelent anyagokról (link, újságcikk, videó)

A jelentkezést beérkezően döntünk a regisztráció lehetőségéről.

Jelentkezéseiket ide küldhetik: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.