Hőszivattyús fűtés

Az elmúlt évek ingatlan felújítási hulláma és a kialakuló energia válság arra ösztönözte a lakástulajdonosokat, hogy új fűtési megoldásokat keressenek. Nyugat-Európában már régen elterjedt a hőszivattyús fűtés. Ráadásul egy hőszivattyú nemcsak az otthon melegéről, de hűtéséről is gondoskodhat, kétszeres hasznot hajtva ezzel. Ismerjük meg tehát a hőszivattyús fűtés alapelvét és előnyeit!

Hogy működik a hőszivattyús fűtés?

A hőszivattyú természetes módon végzi el otthonunk fűtését vagy hűtését. A rendszer egy körként működik. Energiát vesz fel a környezet egyik pontján, vízből, levegőből, talajból. Majd ezt az energiát leadja a környezet másik pontján. Fűtés esetén a lakásban, hűtés esetén pedig pont az ingatlanon kívül. Maga a technológia nem újdonság, a hűtőszekrények, szárítógépek, légkondicionálók is ezen az elven működnek. A hőszivattyús fűtés előnye abból származik, hogy nem kell hozzá semmilyen energiahordozót felhasználni, a hőt a körülöttünk lévő környezetből nyeri a hűtőközeg elpárologtatásával vagy kondenzációjával. A mindennapos használatban találhatunk levegő- víz hőszivattyút (amely a hőt a környezeti levegőből vonja ki), talaj-víz hőszivattyút (értelem szerűen a talajból veszi fel az energiát), víz-víz hőszivattyút (a talajvizet használja fűtőközegnek).

Mik a hőszivattyús fűtés előnyei?

Magyarországon a hőszivattyús fűtés még nem elterjedt, ennek oka pedig az átállásnak és a rendszer kiépítésének költsége. Azonban ha a kezdeti nagyobb befektetést nem sajnáljuk, egy jól és olcsón fenntartható rendszert kapunk. A hőszivattyús fűtés semmilyen káros anyagot nem bocsájt ki, így környezetvédelmi szempontból előnyös választás. Fosszilis energiahordozó független, ami a növekvő gázárak miatt már költséghatékonnyá teszi. A legoptimálisabb működéshez csak minimális karbantartásra van szükség. A hőszivattyús fűtés napelemmel kombinálva a rendszer működtetésének energia igényét is biztosíthatja.

Mennyibe kerül a hőszivattyús fűtés kiépítése?

A hőszivattyús fűtés kiépítésénél figyelembe kell venni több tényezőt. Elsősorban ismernünk kell ingatlanunk adottságait. Egy újépítésű, jó szigetelésű ház esetében a hőszivattyús fűtés optimális megoldás lehet. Amennyiben azonban egy régi ingatlant szeretnénk hőszivattyús rendszerrel felszerelni, az egyéb költségeket is eredményez majd. Egyrészt meg kell oldani az ingatlan szigetelését. Emellett szükség lehet egy kondenzációs kazánra, amely extrém hidegben támogatja a benti hőmérséklet optimális szinten tartását. Befolyásoló tényező még az ingatlan mérete, hogy csak hűtésre és fűtésre vagy használati meleg víz előállítására is szeretnénk alkalmazni a rendszert. Ezek alapján egy 100-120 m2 –s ingatlan hőszivattyús fűtésének kiépítése 1,5 és 3 millió forint közt mozog. Persze ez az ár csak tájékoztató jellegű.

Szeretné otthona melegét hőszivattyús fűtéssel biztosítani? Hívja szakértő kollégáinkat!