Az alkohollal sokak számára nincs megállás

Hamarosan itt az ideje annak, hogy elkezdjük szervezni a legjobb barátnőm lánybúcsúját. Azt hiszem, életem során annyiszor hallottam már, hogy milyen lenne számára az igazán emlékezetes lánybúcsú, hogy tulajdonképpen nem is kell sokat ötletelni. Ráadásul amellett, hogy nagy igényei vannak ahhoz képest, mentségére legyen mondva – viccelek persze –, hogy a hosszú évek alatt következetesen kitartott az elképzelései mellett, így nem kell azon rágódnom, hogy mit nem tart már menő ötletnek, és mi az, amire még mindig vágyik.

Szerencsére egy egész összeszokott csapat a miénk, és azokat a barátnőket is ismerem és kedvelem, akiket a későbbi munkahelyein ismert meg az én drága gyerekkori barátnőm. Tényleg együtt nőttünk fel, ezért nagyon fontos számomra, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen, de nem akarom az őrületbe kergetni a többieket, ezért igyekszünk reálisan szétosztani a feladatot, én meg megígértem, hogy nem pörgöm túl a szervezést, pedig hajlamos vagyok rá, pláne, ha a részletekről van szó. És persze arra is fel vagyok készülve, hogy történhetnek olyan előre nem látható dolgok, amelyek keresztülhúzhatják a számításainkat, de azért bízom benne, hogy semmi ilyen nem lesz, és minden a terv szerint halad majd.

Ha már ünneplés: sajnos az alkohol sokaknak veszélyes dolog… Nem véletlen, hogy egy időben addiktológia képzésen is gondolkoztam, de azóta beérem azzal, hogy vannak olyan fantasztikus szakemberek, mint amilyen a Felépülők csapata is. Ha még nem hallottál róluk, érdemes lehet néhány pillantást vetned a felepulok.hu oldalra, mert fantasztikus az a munka, amit végeznek, pláne ha azt nézzük, mennyi hazánkban a függők száma… Sajnos nagyon elkeserítő adatok ezek, és hány eset maradhat felderítetlenül!… A Felépülők programja egy négy héten át tartó bentlakásos módszert takar, amelynek segítségével az alkoholbeteg megszokott környezetéből kikerülve nézhet szembe a problémáival. Mindezt az intenzív 28 napot egy utógondozás is követi, így aki ezen is kitartóan részt vesz, az jóval nagyobb eséllyel tud élni hosszabb távon is alkoholmentes életet – és végtére is ez a cél, nem igaz? Szabadon, egészségesen és függéstől mentesen élni.

Habár tehát az addiktológia képzés végül nem lett az én utam, de attól még szociálisan érzékeny maradtam, pláne a függőségeket illetően. Nagyon megérintett az egyik bejegyzés, amit a felepulok.hu-n olvastam, ami az alkoholista szülő mellett felcseperedő gyerekekről is szólt. Szerintem rajtam kívül sokan magukra ismerhetnek e sorokban, de egyébként a többi bejegyzést is érdemes elolvasni, ugyanis írnak például a magasan funkcionáló alkoholistákról is, ami egy olyan téma, ami szerintem egyre nagyobb érdeklődésre ad okot, de mégsem tudunk laikusként eleget róla. Magasan funkcionáló függő ugyanis bármelyik sikeres rokonunk vagy ismerősünk lehet, aki a rá nehezedő nyomás enyhítésének érdekében a pohár fenekére néz, vagy társaságban bátran felönt a garatra, majd szépen lassan belecsúszik a függésbe, és már nem tud meglenni az ital nélkül. Az egyébként az alkoholistákra jellemző viselkedés ugyanakkor gyakran nem mutatkozik náluk, pláne nem ad okot gyanúra, ha szakmájukban, családi szerepükben ugyanúgy helyt állnak, mint korábban. Ilyen szempontból pedig sokkal veszélyesebb ez a fajta függés, mint gondolnánk. Na de nem fogom az egész cikket kielemezni, tényleg érdemes elolvasni! A Felépülők programjáról, a bekerülés módjáról és a szakmai háttérről pedig egyaránt rengeteg információt találunk az oldalon. Külön szimpatikus számomra, hogy a hozzátartozókat egy menüpont is megszólítja, azaz nem csak azok lelhetnek válaszokra, kapaszkodókra, akik maguk küzdenek az alkoholbetegséggel, hanem a szeretteik is.

 

Tehát addiktológia képzés ide vagy oda, azt gondolom, a felepulok.hu oldala segít abban, hogy tájékozottabbak legyünk egy olyan témával kapcsolatban, ami hazánkban megannyi családot érint, és ha esetleg ismerünk alkoholfüggő személyt, akinek jól jöhet az, ha megismeri a Felépülők programját, akkor bátran továbbítsuk is neki vagy hozzátartozójának az információt. Persze a felépüléshez belátás és erős akarat kell, anélkül nem megy – de a kemény munka gyümölcse a józan, valódi élményekkel teli élet lehet.